Μαρί Κιουρί

η Μαρί Κιουρί

 Είμαι η Ανθή Σουβατζόγλου και σήμερα θα σας μιλήσω για την Μαρί Κιουρί .

Η Μαρί Κιουρί γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία, σε μια Πολωνία υπό ρωσική κατοχή, όπου οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να φοιτούν σε πανεπιστήμια. Παρά τις απαγορεύσεις, εκείνη διψούσε για γνώση. Παρακολούθησε μαθήματα στη μυστική «Ιπτάμενη Πανεπιστημιούπολη», ένα δίκτυο διδασκαλίας που άλλαζε συνεχώς τοποθεσίες για να μην εντοπιστεί από τις αρχές.

Η Μαρί, τότε Μαρία Σκλοντόφσκα, δούλευε ως δασκάλα για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της και να μαζέψει χρήματα ώστε να σπουδάσει στο Παρίσι. Στη Σορβόννη, έφτασε φτωχή, και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες , όμως δεν εγκατέλειψε.

Γνώρισε τον Πιερ Κιουρί, έναν ήρεμο επιστήμονα που πίστεψε στο ταλέντο της και έγινε σύμμαχος στη δουλειά και στη ζωή της. Μαζί ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο. Κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής το 1903 . Ήταν πρώτη φορά που γυναίκα βραβευόταν. Όταν ο Πιερ σκοτώθηκε ξαφνικά το 1906, εκείνη ανέλαβε τη θέση του στη Σορβόννη, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια εκεί και αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στην επιστήμη.

Η Μαρί δέχτηκε επιθέσεις, επειδή ήταν γυναίκα, επειδή ήταν ξένη, επειδή τόλμησε να αγαπήσει ξανά. Ο Τύπος την κατέκρινε σκληρά όταν ήρθε στο φως η σχέση της με τον Πολ Λανζεβέν, παντρεμένο φυσικό. Εκείνη όμως δεν λύγισε. Το 1911 κέρδισε δεύτερο Νόμπελ, στη Χημεία, και χάρισε την ανακάλυψη της ραδιενέργειας στην ανθρωπότητα, προσφέροντας θεμέλια για τις ακτινοθεραπείες στον καρκίνο.

Η Μαρί Κιουρί έγινε φάρος για πολλές γυναίκες επιστήμονες. Η Λιζ Μέιτνερ, που βοήθησε στην ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης, έλεγε πως χρωστάει την  έμπνευση της, στη Μαρί. Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, που αποκάλυψε τη δομή του DNA, μεγάλωσε μαθαίνοντας για τη Μαρί και πίστεψε ότι και οι γυναίκες μπορούν να σταθούν στο πιο δύσκολο πεδίο της έρευνας.

Η Μαρί δεν ζητούσε δόξα. Ζούσε για την επιστήμη και πίστευε ότι η γνώση είναι κτήμα όλων. Πέθανε το 1934, άρρωστη από την έκθεση στη ραδιενέργεια, που τότε δεν ήξερε κανείς πόσο επικίνδυνη ήταν. Όμως η κληρονομιά της ζει. Έδειξε σε όλο τον κόσμο – και κυρίως στις γυναίκες – ότι με κόπο, θάρρος και πίστη μπορείς να σπάσεις κάθε εμπόδιο και να αλλάξεις την ιστορία.

Η Μαρί Κιουρί δεν ήταν μόνο επιστήμονας. Ήταν επανάσταση. Ήταν απόδειξη ότι το πάθος και η αγάπη για τη μάθηση μπορούν να νικήσουν προκαταλήψεις, φτώχεια και αδικία. Και χάρη σε εκείνη, σήμερα, εκατομμύρια κορίτσια μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι μπορούν να φτάσουν στα αστέρια.


🎧 Άκουσε το άρθρο: "Μαρί Κιουρί"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αξία της ψυχανάλυσης

Αυτοπεποίθηση όχι εγωισμός

Εθισμός